woensdag 6 augustus 2014

Today is the day to start CRAFT, maar eerst ff...


De vakantiekilo's moeten er weer af....dus goede recepten uitzoeken...

Interessant artikel:


Koolhydraatarm dieet

Door :  | 2 Comments | On : juni 24, 2014 | Categorie : Blog artikelen
koolhydraatarm-dieet

Het koolhydraatarme dieet

Zal een koolhydraatarm dieet uw helpen met het verliezen van gewicht? Zal u, uw nieuwe gewicht wel kunnen behouden? In dit artikel gaan we alles bespreken wat u moet weten over het koolhydraatarme dieet.
Bij een koolhydraatarm dieet limiteer je je koolhydraat inname van voeding zoals granen, zetmeelrijke groenten en fruit. Ook eet je voeding dat meer eiwitten en vetten bevat. Er zijn veel verschillende soorten koolhydraatarme diëten elk met verschillende beperkingen op de soorten en hoeveelheden koolhydraten die je mag eten.
Een voorbeeld van een koolhydraatarm dieet wat je kan volgen is het Atkins-dieet. Het Atkins-dieet is het bekendste koolhydraatarme dieet, maar er zijn er meer zoals het mayo-dieet. Bij deze diëten eet je producten met veel vet, veel eiwitten en weinig koolhydraten. 

Doel van een koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet wordt meestal gebruikt om gewicht te verliezen. Sommige koolhydraatarme dieeten claimen dat het aanhouden van een koolhydraatarm dieet ook je gezondheid bevordert. De voordelen op je gezondheid met het gebruiken van een koolhydraatarm dieet zijn het verminderen van risicofactoren die hart-en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, diabetes en het metabool syndroom veroorzaken.

Waarom zou je beginnen met een koolhydraatarm dieet?

  • U wilt uw eetgewoonten veranderen.
  • Veel verschillende soorten en hoeveelheden voedsel waarderen die je mag eten in een koolhydraatarm dieet.
  • U wilt een dieet dat bepaalde koolhydraten beperkt om u te helpen gewicht te verliezen.
 Neem altijd contact op met uw arts of diëtist voordat u begint met een koolhydraatarm dieet, vooral als u last heeft van gezondheidsproblemen, zoals diabetes.

Meer over koolhydraten

Koolhydraten zitten in veel voedingsmiddelen en dranken. De meeste koolhydraten komen van nature voor in plantaardige voedingsmiddelen, zoals granen. Ook wordt door de voedselproducenten koolhydraten ook toegevoegd aan voedsel in de vorm van zetmeel of toegevoegde suiker. Voorbeelden van dit soort producten zijn frisdrank en snoep.
Dit is een lijstje met producten die natuurlijk voorkomende koolhydraten bevatten:
  • Fruit
  • Groente
  • Melk
  • Noten
  • Graan
  • Zaden
  • Peulvruchten
 U lichaam gebruikt koolhydraten als belangrijkste energiebron. Suikers en zetmeel worden afgebroken tot enkelvoudige suikers tijdens de spijsvertering. Deze suikers worden vervolgens opgenomen in het bloed, waar het bloedsuiker (glucose) wordt genoemd. Vanuit je bloed komt de glucose in de cellen van uw lichaam met de hulp van insuline. Een deel van deze glucose wordt gebruikt door het lichaam voor energie. Extra glucose wordt opgeslagen in de lever, spieren en andere cellen voor later gebruik. Een teveel aan glucose wordt omgezet in vet.
De theorie achter het koolhydraatarm dieet is dat insuline vetafbraak voorkomt in het lichaam doordat suiker wordt gebruikt voor energie. Voorstanders van het koolhydraatarme dieet geloven dat het binnenkrijgen van minder koolhydraten resulteert in lagere insuline niveaus. Dat zorgt ervoor dat het lichaam het opgeslagen vet gaat verbranden voor energie en je uiteindelijk overtollig gewicht verliest. Daarmee verminder je ook risicofactoren voor een aantal  gezondheidsproblemen die je kan krijgen met overgewicht.

Wat mag je nou wel eten met een koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet richt zich op het eten van eiwitten die te vinden zijn in vlees, gevogelte, vis, eieren en sommige groenten. Bij het gebruik van een koolhydraatarm dieet beperk je de inname van de meeste granen, bonen, fruit, brood, snoep, pasta’s, zetmeelrijke groenten, en soms ook noten en zaden. Een dagelijkse limiet van 50 tot 150 gram koolhydraten wordt het meest gebruikt bij koolhydraatarme diëten.
 Voorbeelden van koolhydraatarme producten:
Product (per 100 gram)
Kcal
Koolhydraten
Eiwitten
Vetten
Kipfilet
100
0
22,8
0,9
Zalm
220
0
20,2
15,7
Ei
154
0,7
12,9
11,2
IJsbergsla
11
0,9
1,2
0,1
Magere kwark
71
3,5
13
0,5

Voor- en nadelen van een koolhydraatarm dieet

Als u plotseling en drastisch uw koolhydraat inname verlaagt kunt u tijdelijke effecten op de gezondheid ervaren: 
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Zwakte
  • Vermoeidheid
 De voordelen van het volgen van een koolhydraatarm dieet zijn:
  • Als u zich goed aan het dieet houdt zal u snel en geleidelijk afvallen.
  • het verminderen van risicofactoren die hart-en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, diabetes en het metabool syndroom veroorzaken.
  • U zal uw eetgewoontes voor altijd veranderen. 

Gewichtsverlies bij het gebruiken van een koolhydraatarm dieet

De meeste mensen verliezen gewicht bij het gebruiken van vrijwel elk dieet plan dat het aantal calorieën beperkt, althans op de korte termijn. Op de lange termijn tonen studies aan dat het vaak voorkomt dat het verloren gewicht na een korte tijd er weer aanzit, ongeacht het dieet dat je volgt.
Andere studies hebben aangetoond dat mensen die een koolhydraatarm dieet voor twee jaar volgden een gemiddeld gewicht van bijna 9 pond (4,1 kg) verloren. Het is misschien niet alleen het beperken van de koolhydraat inname dat leidt tot gewichtsverlies. Bij een koolhydraatarm dieet eet je meer producten die veel eiwitten en vetten bevatten, omdat je door het extra eiwit en vet een langer verzadigd gevoel ervaart zal je minder snel snoepen.gevoel ervaart zal je minder snel snoepen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten